Mediebrief fra NSM

NSMs daglige mediebrief gir deg de viktigste nyhetene innenfor NSMs fagområder fra inn- og utland.

Du kan abonnere på mediebriefen ved å ta kontakt på mediebrief@nsm.stat.no.

Tirsdag 10. januar 2017

Norge

NTNU Gjøvik er det eneste lærestedet i Skandinavia som tilbyr bachelor-, master- og doktorgradstudier i informasjonssikkerhet. Nå få de også en egen seksjon for digital sikkerhet.
http://www.cw.no/artikkel/sikkerhet/reorganisering-ny-it-seksjon-pa-ntnu

Internasjonalt

Årlig utføres over 100 000 cyberangrep mot svensk infrastruktur. Derfor etterlyste også statsminister Stefan Löfven en massiv digital opprustning på den svenske rikskonferansen «Folk och Försvar» søndag ettermiddag.
http://www.digi.no/artikler/for-forste-gang-letter-sveriges-mest-hemmelige-organisasjon-pa-sloret-det-er-nesten-umulig-a-forsvare-seg/367339

Den franske forsvarsministeren oppfordrer politiske partier til å praktisere «digital hygiene» i forkant av presidentvalget om litt over tre måneder.
http://www.digi.no/artikler/frankrike-forbereder-seg-pa-hackerangrep-for-valget/367325

I stedet for å presse deg for penger, krever et nytt løsepengevirus at du leser to artikler om internettsikkerhet.
http://itpro.no/artikkel/22677/ransomware-krever-du-leser-om-sikkerhet/

Storbritannia har etablert en komité som skal se nærmere på cybertrusselen mot landet, blant annet fra Russland.
http://www.bbc.com/news/uk-politics-38555926

Iran skal bruke mer penger på raketter, droner og cyberkrigføring, ifølge den israelske avisen Haaretz.
http://www.haaretz.com/middle-east-news/iran/1.763881

Fredag 6. januar 2017

Norge

I løpet av februar skal Nokas montere 28 nye såkalte termiske kameraer, eller varmesøkende kameraer, mot grensen til Russland, opplyser sikkerhetsselskapet.
http://www.dagsavisen.no/innenriks/inngatt-avtale-med-sikkerhetsselskapet-nokas-1.909589

Forslaget om digitalt grenseforsvar (DGF) «undergraver kommunikasjonsvernet til den norske befolkningen.» Det kan ikke gjennomføres uten å bryte med de grunnleggende krav til person- og kommunikasjonsvern som gjelder i Norge og Europa. Slik konkluderer den internasjonale juristkommisjonens norske avdeling, ICJ-Norge, som torsdag leverte sin uttalelse til Forsvarsdepartementets høring om innføring av DGF.
http://www.digi.no/artikler/forslaget-om-digitalt-grenseforsvar-bryter-personvernet/367230

Internasjonalt

Amerikansk etterretning omtaler Russland som en stor cyberkatør, og mener de utgjør en stor trussel mot USAs myndigheter, militære og diplomati. I dag blir Donald Trump briefet om Russlands involvering i det amerikanske presidentvalget i fjor.
http://www.vg.no/nyheter/utenriks/usa/usas-etterretning-russland-utgjoer-en-stor-trussel/a/23890322/

I den lille, amerikanske småbyen har innbyggerne i årevis undret seg over hva som foregikk bak de høye gjerdene på den russiske eiendommen. VG har besøkt Centreville i Maryland, der Russland siden 1970-tallet har brukt en stor og isolert eiendom som feriested for russiske ambassadeansatte i Washington D.C.
http://www.vg.no/nyheter/utenriks/usa/naboer-til-paastaatt-spionbase-alltid-lurt-paa-hva-russerne-gjorde-her/a/23888651/

Kidnapping av filer med krav om løsepenger har økt i omfang. En ny slu variant av skadevaren er kamuflert som en jobbsøknad, og retter seg mot HR-avdelinger, melder det israelske sikkerhetsselskapet Check Point.
http://www.digi.no/artikler/angriper-hr-avdelingen-med-falske-jobbsoknader/367181

Torsdag 5. januar 2017

Norge

Watchcom Security Group får svenske eiere. Det skal gi det Oslo-baserte IT-sikkerhetsselskapet mye større pondus.
http://www.digi.no/artikler/norsk-it-sikkerhetselskap-blir-del-av-svensk-forsvarsgigant/367129

Internasjonalt

Wikileaks-sjef Julian Assange benekter at russiske myndigheter lekket Demokratenes interne e-poster til Wikileaks, og Donald Trump avviser at russiske myndigheter hjalp ham i valgkampen. Samtidig vurderer Det hvite hus å svare russerne med amerikanske cyber-angrep.
http://www.klassekampen.no/article/20170105/ARTICLE/170109967

Sikkerhetsvakter ved Sveriges tre kjernekraftverk skal snart utstyres med skytevåpen. Vakthunder skal også være med på å styrke sikkerheten.
http://www.aftenposten.no/verden/Vakter-ved-svenske-kjernekraftverk-bevapnes-612352b.html

Cyberangrep mot infrastruktur vil være en trussel mot nasjonal sikkerhet i 2017, mener amerikanske eksperter.
http://www.inc.com/will-yakowicz/2017-could-see-infrastructure-hack-threaten-national-security.html

Ukraina har vært utsatt for 6.500 cyberangrep de siste to månedene. President Petro Poroshenko mener Russland står bak angrepene.
http://www.darkreading.com/attacks-breaches/ukraine-suffered-6500-cyberattacks-in-two-months-president-says/d/d-id/1327824

Onsdag 4. januar 2017

Norge

Fiks unike passord til alle kontoer og ta backup av alt er to av nyttårsforsettene Tek.no mener alle burde ha.
http://www.tek.no/artikler/feature-her-er-10-nyttarsforsetter-du-faktisk-burde-ha/366919

Internasjonalt

Angrep fra enheter koblet til «Internet of things» og flere DDoS-angrep er to av trendene ITProPortal mener vil prege 2017.
http://www.itproportal.com/features/10-cyber-security-predictions-for-2017/

I går offentliggjorde en sikkerhetsforsker detaljer om en kritisk sårbarhet som skal ha berørt alle de 400 millioner brukerne av Kasperskys Anti-Virus-produkt. Den svekker sikkerheten når brukere besøker for eksempel nettsteder som leveres med HTTPS-protokollen.
http://www.digi.no/artikler/kasperskys-antivirus-svekket-sikkerheten-til-400-millioner-brukere/367104

Apple har utsatt på ubestemt tid kravet om at alle apper som sendes inn for App Store-godkjenning, må støtte ATS-kryptering. - Skuffende, sier norsk utvikler.
http://www.cw.no/artikkel/datasikkerhet/skuffet-over-utsatt-kryptering

Tirsdag 3. januar 2017

Norge

Fredag 6. januar stenger høringen for forslaget til «digitalt grenseforsvar». Debatten om ekstrem statlig overvåking har foreløpig vært sped, skriver Computerworld.
http://www.cw.no/artikkel/politikk/alle-venter-pa-datatilsynet

Internasjonalt

«Gullhackeren» Jevgenij Bogatsjov (33) er en av seks russere som Barack Obama i forrige uke plasserte på en sanksjonsliste på grunn av hackingen i valgkampen.
http://www.aftenposten.no/verden/Han-ydmyket-amerikansk-politi-til-a-betale-losepenger-Na-jages-den-russiske-hackeren-av-Obama-612139b.html

Politiet i Thailand har arrestert ni personer mistenkt for å ha hacket offentlige nettsider i protest mot landets nye cybersikkerhetslov.
http://www.ibtimes.sg/thailand-arrests-9-cyber-warriors-hacking-government-sites-protest-against-internet-laws-5882

Mandag 2. januar 2017

Internasjonalt

Russiske hackere har lenge vært fryktet og beryktet. De beskyldes for å ha stjålet mange titalls milliarder og brutt seg inn i de mest bevoktede systemer. Mange mener de er verdens beste. Nå har de tatt steget helt inn i storpolitikkens maktkorridorer.
http://www.aftenposten.no/verden/For-25-ar-siden-var-de-arbeidsledige-ingeniorer-Na-er-russiske-hackere-fryktet-og-beryktet-612024b.html?

Amerikanske Department of Homeland Security (DHS) og det føderale politiet FBI kom i forrige uke med en felles rapport, med det de kaller detaljer og spor knyttet til påstått manipulering av det amerikanske presidentvalget.
http://www.digi.no/artikler/slik-kan-du-oppdage-russiske-hackerangrep/366949

Lokale myndigheter i Storbritannia har med loven i hånd overvåket personer som mater duer og lufter hundene.
https://www.nrk.no/urix/the-guardian_-_-myndigheter-spionerte-pa-egne-borgere-1.13291944

USAs påtroppende president Donald Trump stoler ikke på nymotens teknologi når noe viktig skal leveres. Skriv det ned, og send det med bud –  ingen datamaskiner er trygge, mener han.
http://www.digi.no/artikler/trump-ingen-datamaskiner-er-trygge/366976

Wired tar en titt på de verste sikkerhetshendelsene i 2016, og gir noen råd om hvordan man kan sikre seg bedre i året vi akkurat har gått inn i.
http://www.wired.co.uk/article/biggest-hacks-2016