Mediebrief fra NSM

Publisert: 18.06.2014 | Sist endret: 17.01.2019

NSMs daglige mediebrief gir deg de viktigste nyhetene innenfor NSMs fagområder fra inn- og utland. Alle mediebriefsaker fra 2018 og 2017 finner du i lenken oppe til høyre på siden.

Du kan abonnere på mediebriefen ved å ta kontakt på mediebrief@nsm.stat.no. 

Onsdag 16. januar 2019

Norge
PST mener det er problematisk om Huawei får bygge ut 5G-nett i Norge. Huawei, som er blitt anklaget for spionasje, mener påstandene er grunnløse, skriver Dagbladet.
https://www.dagbladet.no/nyheter/pst-mener-huaweis-utbygging-av-5g-nett-i-norge-er-problematisk/70662673

Etter stormen rundt selskapet og risiko for å bli utestengt fra norsk 5G-utbygging, har Huawei nå besluttet å bygge et sikkerhetssenter i Norge, skriver E24.
https://e24.no/makro-og-politikk/huawei-bygger-sikkerhetssenter-i-norge/24541567

Petroleumstilsynet avdekker ikke alvorlige sikkerhetsutfordringer, og reagerer ikke når det er behov, ifølge en fersk rapport fra Riksrevisjonen, skriver flere medier.
https://e24.no/energi/riksrevisjonen/riksrevisjonen-slakter-petroleumstilsynet-avdekker-ikke-alvorlige-sikkerhetsutfordringer-og-reagerer-ikke-naar-det-er-behov/24541123

Nærings- og fiskeridepartementet utreder om det er behov for et nasjonalt dronesenter, skriver Computerworld.
http://www.cw.no/artikkel/droner/vil-ha-nasjonalt-dronesenter

Internasjonalt
Gamle trådløse rutere er en gullgruve for hackere, skriver Wired.
https://www.wired.co.uk/article/router-wifi-security-settings

Tirsdag 15. januar 2019

Norge

Norsis har lansert en serie med sikkerhetstips rettet mot små og mellomstore bedrifter. Del én inneholder kjappe sikkerhetsgevinster for å komme i gang, skriver Computerworld.
http://www.cw.no/artikkel/norsis/sikkerhetstips-mindre-bedrifter

Det skal nå bli lettere for Utlendingsdirektoratet (UDI) å hindre at potensielle terrorister blir norske statsborgere, skriver Nettavisen.
https://www.nettavisen.no/nyheter/innenriks/udi-far-ny-instruks-for-a-stanse-statsborgerskap-til-terrorister/3423580089.html

Internasjonalt

Det er nå under et år til Microsoft slutter å produsere sikkerhetsoppdateringer til Windows 7. Selskaper kan fortsatt kjøpe støtte for programvaren frem til 2023, skriver PCMag.
https://www.pcmag.com/news/365971/reminder-windows-7-support-ends-1-year-from-today

Offentlig ansatte i en by i Texas måtte ty til penn og papir etter at et løsepengevirus satte byens servere ut av drift, skriver ZDNet.
https://www.zdnet.com/article/ransomware-attack-sends-city-of-del-rio-back-to-the-days-of-pen-and-paper/

Mandag 14. januar 2019

Norge

I desember ble ti ansatte ved Universitetet i Oslo utsatt for et målrettet data­angrep. I dag skal universitets- og høgskolesektoren diskutere hvordan den kan styrke sikkerheten for 70 millioner kroner, skriver Khrono.
https://khrono.no/cyberkriminalitet-datakriminalitet-martin-bore/flere-dataangrep-rettet-mot-ansatte-og-studenter-na-far-sektoren-en-digital-opprustning/255738

Bachelor i Cyber Security tilbys i Oslo fra august 2019. Studentene skal lære å sikre digitale systemer mot cyberangrep, datakriminalitet og digital krigføring, skriver Computerworld.
http://www.cw.no/artikkel/skole-utdanning/nytt-studietilbud-cybersikkerhet


Internasjonalt

En kinesisk forretningsmann er arrestert i Polen, mistenkt for spionasje. Mannen, som skal ha jobbet for teknologiselskapet Huawei, skal nå være sagt opp fra sin stilling.
https://www.digi.no/artikler/huawei-hevder-a-ha-gitt-spionsiktet-i-polen-sparken/455478

Såkalte “smartbyer” vil gjøre det enklere for hackere å sette hele samfunn ut av spill. Og byene er ikke forberedt godt nok på denne nye sikkerhetsutfordringen, skriver Wired.
https://www.wired.co.uk/article/cyber-attacks-smart-cities

En britisk hacker som tok hele Liberia av internett har sittet fengslet i nesten tre år, skriver CNN.
https://edition.cnn.com/2019/01/12/uk/hacker-liberia-cyber-attack-jailed-gbr-intl/

Fredag 11. januar 2019

Norge
Både politi og redningstjenester i Nord-Norge er dypt bekymret over at GPS-signaler forstyrres. Politiet advarer om at både offentlig sikkerhet og liv i verste fall kan settes i fare, skriver Dagbladet.
https://www.dagbladet.no/nyheter/gps-jamming-setter-sikkerheten-i-nord-norge-i-fare/70645502

Spionasjebekymring kan føre til at kinesiske Huawei ikke får bygge infrastruktur for 5G-nettet, skriver Computerworld.
http://www.cw.no/artikkel/telecom/kan-bli-nektet-5g-utbygging


Internasjonalt
Det danske partiet SF ønsker å fjerne Huawei fra det dansk 5G-nettet. Har sendt bekymringsmelding til forsvarsministeren, skriver Computerworld.
http://www.cw.no/artikkel/5g/danmark-folger-etter

“Shutdown” i amerikansk forvaltning får konsekvenser for datasikkerheten. Nå er mer enn 80 offentlige nettsider nede fordi TLS-sertifikater har gått ut uten at de har blitt fornyet, skriver ZDNet.
https://www.zdnet.com/article/government-shutdown-tls-certificates-not-renewed-many-websites-are-down/

En iransk hackergruppe er mistenkt for å stå bak DNS-kapringer over hele verden, skriver ZDNet.
https://www.zdnet.com/article/iranian-hackers-suspected-in-worldwide-dns-hijacking-campaign/

En mann i USA er dømt til ti år fengsel for et hackerangrep mot et sykehus i Massachusetts.
https://www.theepochtimes.com/massachusetts-man-gets-10-years-in-prison-for-hospital-cyberattack_2763356.html

Torsdag 10. januar 2019

Norge
I romjulen ble det klart at Politiet sikkerhetstjeneste (PST) har ansvaret for etterforskningen av flere dataangrep mot fylkesmenn i Norge. Av hensyn til etterforskningen kan PST fortsatt ikke si så mye. Blant annet handler det om at aktørene som står bak, har interesse av å vite hvor de ligger an i etterforskningen, skriver Aftenposten.
https://www.aftenposten.no/norge/i/vmorO4/PST-tror-statlig-aktor-kan-ha-statt-bak-cyberangrep-mot-fylkesmenn

Huawei har fått et frynsede rykte blant mange vestlige land på grunn av spionasjebeskyldninger, men i Norge har man ikke gått like hardt ut mot selskapet. Dette ser imidlertid nå ut til å endre seg, skriver Digi.no.
https://www.digi.no/artikler/norske-myndigheter-frykter-spionasje-fra-huawei-vurderer-tiltak/455235

Internasjonalt
Et nytt verktøy automatiserer phishing-operasjoner og kan også komme seg forbi tofaktorautentisering, skriver ZDnet.
https://www.zdnet.com/article/new-tool-automates-phishing-attacks-that-bypass-2fa/

Israel er bedre rustet mot dataangrep enn noe annet land, hevder statsminister Benjamin Netanyahu. Uttalelsen kommer som svar på frykt for russisk involvering i valget i landet som skal avholdes senere i år.
https://www.jpost.com/Israel-News/Netanyahu-No-country-better-prepared-to-fight-cyber-attack-than-Israel-576816

Onsdag 9. januar 2019

Norge
Bedrifters vern mot digitale trusler er et av temaene som tas opp på årskonferansen "Vi og verden". I den forbindelse kommer NHO med forslag til ny politikk for digital trygghet, skriver organisasjonen på sine nettsider.
https://www.nho.no/arskonferansen-2019/artikkelarkiv/ni-forslag-til-okt-digital-sikkerhet-for-bedriftene/

Politiets tryggingsteneste (PST) brukar ei gåte for å finne den best kvalifiserte søkaren til ei ledig stilling. Mange har allereie knekt koden, skriver NRK.
https://www.nrk.no/norge/pst-ber-jobbsokarar-loyse-gate-i-jobbannonse-1.14371000

PST er ikke den eneste virksomheten som bruker oppgaver for å rekruttere medarbeidere. Kunne du tenke deg å bli pentester i NSM, har vi også noen oppgaver du kan bryne deg på.
https://nsm.easycruit.com/vacancy/2210109/37729?iso=no

Internasjonalt
En tysk mann i 20-årene har innrømmet at han sto bak hackingen og publiseringen av informasjon om flere politikere i landet. Mannen skal ha utnyttet svake passord for å bryte seg inn i kontoer, skriver flere medier.
https://www.nytimes.com/2019/01/08/world/europe/germany-hacking-arrest.html

Israels tidligere energiminister Gonen Segev har erkjent spionasje for Iran og må sone elleve år i fengsel.
https://www.adressa.no/nyheter/utenriks/2019/01/09/Israelsk-eksminister-spionerte-for-Iran-18209817.ece

Tirsdag 8. januar 2019

Norge
Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) ber styrene ved alle universiteter og høyskoler styrke arbeidet med informasjonssikkerhet, skriver Computerworld.
http://www.cw.no/artikkel/informasjonssikkerhet/manglende-risikokunnskap

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) brukte mye av årstalen i Oslo Militære Samfund til å snakke om det stadig mer utfordrende forholdet til Russland, skriver Dagens Næringsliv.
https://www.dn.no/politikk/russland/frank-bakke-jensen/internasjonal-politikk/bakke-jensen-russland-undergraver-vestlig-samhold/2-1-513508


Internasjonalt
Amerikanske myndigheter endrer systemet for sikkerhetsklareringer, etter at behandlingstid og antall saker har økt dramatisk de siste årene, skriver Forbes.
https://www.forbes.com/sites/lorenthompson/2019/01/07/trump-adm-transforms-security-clearance-system-as-massive-backlog-begins-to-shrink/#28f69ba5f2e5

Amerikanske diplomater på Cuba ble i 2017 syke etter å ha hørt mystiske lyder. Forskere tror de har avdekket lydkilden og skylder på paringsklare gresshopper.
https://www.aftenposten.no/verden/i/L0zlJR/Ansatte-ble-syke-Kan-ha-funnet-svaret-pa-mystiske-lyder-pa-USAs-ambassade-pa-Cuba

Mandag 7. januar 2019

Norge
I romjulen skrev flere medier at PST har startet etterforskning av dataangrep mot enkelte fylkesmannsembeter. – Vi har satt inn nødvendige tiltak etter angrepet, opplyser Fylkesmannen i Hedmark.
https://www.nrk.no/norge/pst-etterforsker-dataangrep-mot-fylkesmenn-1.14356745

Internasjonalt
Flere hundre tyske politikere, deriblant Angela Merkel, har fått personlig informasjon stjålet og publisert, skriver BBC.

Passnumrene til 25 millioner kunder, der ca. 5 millioner var ukryptert, var blant dataene som ble stjålet fra hotellkjeden Marriott i fjor, skriver LA Times.
https://www.latimes.com/business/la-fi-marriott-passport-20190104-story.html

Droner stoppet trafikken ved Gatwick flyplass i London ved flere anledninger før jul. - Hvorfor var dronene så vanskelige å stoppe?, spør Wired.
https://www.wired.co.uk/article/gatwick-drones